upplevelsepresent

Varför är det så populärt med upplevelsepresenter?

Vad är det som gör att så många väljer att ge bort en upplevelse i present. När du kikar på listor med bästa presenterna så ser du att upplevelser av olika slag nästan alltid toppar dessa. En 70 års present är inte längre en dyr vas utan snarare en spaweekend eller kanske en personlig kock.

Det tävlas i coolaste uppslagen för upplevelsepresent. Du kan köpa en flygtur i ett stridsflyg, satsa på AI Tarot Reading, eller ordna med ett privat event på ett museum. Därmed kan prislappen för presenten också variera från gratis till flera hundratusen kronor.

Ett barn kanske inte kommer att se en godnattsaga som en bra present men när vi blir lite äldre så tackar vi ja till den här typen av gåva. En upplevelse kan du ta fokusen bort från åldrande och så har vi det väldigt trevligt när vi gör saker tillsammans.

fotografera choklad
Varför inte boka in chokladprovning och fotografera godbitarna som en del av upplevelsen?

Låt oss kika lite närmre på några anledningar till att upplevelsepresenten har blivit så populär…

Minnen varar längre

Upplevelser tenderar att skapa bestående minnen som vi sedan vandrar tillbaka till i tanken under hela livet. Till skillnad från fysiska föremål som kan förlora sitt värde eller med tiden glömmas bort med tiden så kan upplevelser skapa positiva associationer som kan återkallas i många år framöver.

Presenter som inte bidrar till röran

I en värld där många människor försöker leva en mer minimalistisk livsstil så erbjuder upplevelser ett sätt att ge utan att bidra till röran. Istället för att lägga till mer saker till sina hem så kan människor njuta av upplevelser som ger minnen utan att ta upp plats.

Upplevelsepresenten tar bara upp plats i minnet och där får den ju alltid plats. Där kommer den att ge energi snarare än att stjäla så som kan vara fallet med prylar. Presenter som bidrar med prylbantning är välkomna!

Numera ska vi rensa i röran för att må bra:

Unikt och personligt

Upplevelser kan anpassas till mottagaren och det gör att det blir en riktigt unik och personlig present. Oavsett om det är en matlagningskurs, en konsert eller en resa till en ny stad så kan upplevelser skräddarsys efter mottagarens intressen och preferenser. Det gör dem mer meningsfulla än en generisk gåva.

Presenter som bidrar med social anknytning

Många upplevelser innebär att ni kommer att umgås med varandra. Detta kan bidra till att stärka sociala kontakter och skapa nya minnen med nära och kära. Det här är ju särskilt värdefullt i en värld där människor blir alltmer isolerade på grund av teknik och sociala medier.

Det kan ju också bli en present en 4 åring jublar av då det innebär mer tid med föräldrar och släktningar. Fast just små barn kan också behöva något som är en sak. I varje fall i vår kultur där barn i tidig ålder lär sig att man får paket när det blir födelsedag eller jul.

Miljöpåverkan kan minimeras

Att ge upplevelser kan också ha en positiv miljöpåverkan eftersom det kan minska mängden avfall och resurser som används vid produktion och transport av fysiska föremål. Det här beror förstås på vad presenten innebär. Att klättra i träd tillsammans är ju inte samma sak som att åka i jet-flyg jorden runt!

naturupplevelse
En hissnande naturupplevelse är bra för människa och miljö!

Termos

En termos är faktiskt en riktigt trevlig present. Med en greppvänlig termos som denna blir det extra

Läs mer »

Sök

7815 kr
4/5
Redaktörens betyg: 4 av 5
3392 kr
4/5
Redaktörens betyg: 4 av 5
254 kr
3.8/5
Redaktörens betyg: 3.8 av 5