pedagogiska leksaker

20 pedagogiska leksaker för ditt barn!

Barn lär sig via lek och därför är det viktigt att inse värdet av leksaker som utvecklar och stimulerar barnets nyfikenhet. Ett annat ord för den här typen av leksaker är pedagogiska leksaker och det finns många olika att välja från.

När du förstår mer omkring hur till synes enkla saker som dockhusmöbler kan verka utvecklande för barnets sinne och fysik så blir det extra roligt att hitta present. Du ger ju så mycket mer än rolig lek och detta gillas både av föräldrar och barn!

Oavsett om du är på jakt efter en present till 4 åring eller funderar på om prinsessklänningar kan vara utvecklande ska du läsa vidare. Pedagogiska leksaker är en investering och ett ämne som är spännande att utforska.

Men här ska vi fokusera på några faktiska tips som är superbra för dig som letar efter pedagogiska leksaker för 1 år, 2 år, 3 år och så vidare.

 1. Dockhus

För dig som letar efter pedagogiska leksaker 3 år och upp är detta ett väldigt bra val. Dockhuset erbjuder fantasifull lek och det stimulerar till berättarförmåga. Det kan också hjälpa barnet med problemlösning vilket sedan kan vara bra för studier.

Rekommenderad ålder: 3-10 år

leka med docka
Lek med dockor är utvecklande för barn
 1. Byggklossar

Med LEGO, Duplo och helt vanliga byggklossar av trä så utvecklas barnets finmotorik, kreativitet och problemlösningsförmåga. Det här är bra pedagogiska leksaker för förskola såväl som hemma.

Rekommenderade åldrar: 1-16 år (varierar beroende på komplexitet)

 1. Formsorterare

Det finns en rad olika typer av formsorterare som låter barnet stoppa i en form genom ett hål med samma form. Detta kan rentav vara pedagogiska leksaker för baby om strukturen är enkel och barnet är moget för leken.

Formsorterare är bra för hand-öga-koordination såväl som för finmotorik och för förståelse av former.

Rekommenderad ålder: 1-3 år

 1. Pussel

Både barn och vuxna älskar pussel och detta är något man kan göra tillsammans. På så vis kan pussel vara bra pedagogiska leksaker för barn som behöver jobba med det sociala. Leken förbättrar kognitiva färdigheter, problemlösning och koncentration.

Rekommenderade åldrar:

 1. Ritleksaker

Det går att börja rita och måla med barnet i tidig ålder. Därmed kan vi se ritleksaker som pedagogiska leksaker från 2 år och upp. De kan stimulera kreativitet, öka motoriken och även förbättra barnets förståelse av färger.

Rekommenderad ålder: 2+ år

rita tillsammans
Det kan också vara fint att rita tillsammans!
 1. Musikinstrument

Instrument som kan spelas på är alltid uppskattade av barn. Det är spännande att skapa ljud (eller oljud). Musikleksaker som man spelar på kan främja kreativitet, utveckla auditiva färdigheter, få barnet att känna rytm och jobba med hand-öga-koordination.

Rekommenderad ålder: 2-15 år

instrument

 1. Vetenskapsleksaker

Vetenskap kan vara en lek och det är klokt att börja tidigt med den leken om du har förhoppningar om att vara förälder till en kommande Nobelpristagare! Vetenskapsleksaker främjar nyfikenheten, logiskt tänkande och förståelse för vetenskapliga begrepp. Den här typen av leksaker kan passa perfekt i skolålder.

Rekommenderad ålder: 6-15 år

 1. Brädspel

Brädspel är också sociala och de finns för alla åldrar. Du kan hitta brädspel som passar riktigt små barn och som är intressanta för äldre barn som till exempel Fia. Brädspelen uppmuntrar sociala färdigheter, lärdomen om att vi gör saker i tur och ordning såväl som räkning och strategiskt tänkande.

Rekommenderade åldrar: 3-15 år (varierar beroende på spel)

 1. Siffror och bokstäver

Leksaker som handlar om siffror och bokstäver kan förbättra läsning, matematiskt tänkande och kognitiva färdigheter.

Rekommenderad ålder: 2-6 år

 1. Robot-kit

Med kit som låter barnet bygga en robot så kan grundläggande programmering läras in. Barnet får också logiskt tänkande och leken är kreativ. Det finns en rad olika varianter att välja från. Kanske en radiostyrd bil som ska byggas innan det går att leka med den.

Rekommenderad ålder: 7-16 år

 1. Kinetisk sand

Kinetisk sand kan barnet leka med inomhus så det är perfekt en regnig dag då det inte går att leka i parken. Sanden kan öka kreativitet och den ger sensorisk lek som också kan vara bra för barnets finmotorik.

Rekommenderad ålder: 3+ år

sand
Lek med sand är bra för alla åldrar
 1. Utklädningskläder

Utklädningskläder är viktiga så prinsessklänningar är inte alls en dum sak. Barnet får fantasifull lek såväl som sociala färdigheter och möjlighet till självuttryck.

Rekommenderad ålder: 3-8 år

 1. Balansbrädor

Balansbrädan är som namnet antyder en pedagogisk leksak för balansen. Barnet får fysisk koordination och bättre kärnstyrka.

Rekommenderad ålder: 3-10 år

 1. Magnetiska plattor

Magnetiska plattor som man kan pussla med är bra för det rumsliga resonemanget. Dessutom stimulerar plattorna kreativitet och koordinationen mellan hand och öga.

Rekommenderad ålder: 3-10 år

 1. Räkne-leksaker

Det finns också leksaker som erbjuder matematiska manipulationer. Det kan vara att räkna björnar eller en viss form. Det här är pedagogiska leksaker som introducerar matematiska koncept såväl som mönster och problemlösning.

Rekommenderad ålder: 3-7 år

 1. Montessori-material

Inom metoden Montessori finns det också material och leksaker. Detta kan vara bra pedagogiska leksaker för förskola att använda sig av såväl som smarta pedagogiska leksaker för 2 år och upp hemma. De ger sensoriska utforskning och utvecklar både finmotorik och koncentration.

Rekommenderad ålder: 2-6 år

 1. Leksakskök

Att leka matlagning är roligt och leder ofta till mycket fantasifull lek såväl som rollspel. Barnet ökar också sin förståelse för färdigheter i det dagliga livet.

Rekommenderad ålder: 2-8 år

 1. Kassa-apparater och affärleksaker

Små barn tycker om att leka det som de ser sina föräldrar göra. Ett set med kassamaskin och korg för leksaksföremål som ser ut som matvaror är ett bra val. Med den här typen av leksaker kan barnet lära sig grundläggande matematik och få mer förståelse för sociala interaktioner såväl som pengar.

Rekommenderad ålder: 3-8 år

 1. Världskartor och glober

Världskartor och glober kan vara fascinerande och ger skäl till samtal om vår värld och kulturer. Detta är pedagogiska leksaker som främjar geografisk medvetenhet.

Rekommenderad ålder: 4-12 år

 1. Böcker

Det handlar kanske inte om leksaker som barnet sitter själv med, men böcker är otroligt utvecklande. Detta är bra pedagogiska leksaker för 1 år och upp. De förbättrar läskunnighet, sensorisk utforskning och kognitiv utveckling.

Rekommenderad ålder: 1-6 år

mjukisdjur
En vagn till mjukisdjuren kanske…

När du väljer leksaker är det viktigt att ta hänsyn till det enskilda barnets utvecklingsstadium, intressen och behov. En leksaks rekommenderade ålder är en riktlinje men barn utvecklas i sin egen takt så det är viktigt att observera och anpassa sig därefter med rätt pedagogiska leksaker.

Termos

En termos är faktiskt en riktigt trevlig present. Med en greppvänlig termos som denna blir det extra

Läs mer »

Sök

7815 kr
4/5
Redaktörens betyg: 4 av 5
3392 kr
4/5
Redaktörens betyg: 4 av 5
254 kr
3.8/5
Redaktörens betyg: 3.8 av 5